Ο Καμπάνης Σαμαράς (Kampanis Samaras, 1965-) γεννήθηκε στη Χωριστή Δράμας. Πήρε τα πρώτα του μουσικά βήματα στη μπάντα της γενέτειράς του σε ηλικία έξι ετών υπό την καθοδήγηση του πατέρα του Ευριπίδη Σαμαρά (αρχιμουσικός).
Σπούδασε πιάνο με τον παγκοσμίου φήμης πιανίστα – συνθέτη & μαέστρο Νίκο Αστρινίδη με δίπλωμα Άριστα παμψηφεί & διάκριση. Σπούδασε επίσης ανώτερα θεωρητικά στο Μακεδονικό Ωδείο στην τάξη του Δημήτρη Αθανασιάδη & πήρε τα πτυχία (αρμονίας – αντίστιξης – ενοργάνωσης – φυγής) με το βαθμό Άριστα παμψηφεί. Συνέχισε τις σπουδές του στη σύνθεση στη τάξη του μαέστρου & συνθέτη Άλκη Μπαλτά από όπου πήρε το δίπλωμά του με τον βαθμό Άριστα παμψηφεί & Α’ διάκριση. Παράλληλα μετείχε σε πολλά σεμινάρια σύγχρονης μουσικής μεγάλων συνθετών με τους Θόδωρο Αντωνίου, τον Ιάννη. Ξενάκη, κ.λ.π.). Έκανε στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές (1997-2003) στην ανώτατη κρατική μουσική ακαδημία της Σόφιας (Βουλγαρία) (Panco Vladigerov) & πήρε τίτλο Magister Artium στη διεύθυνση συμφωνικής ορχήστρας & όπερας (μαθητής των διακεκριμένων Μαέστρων Vasil Kazandjiev, Ivan Marinov), όπως & τίτλο Magister Artium στη σύνθεση (μαθητής του σπουδαίου Βούλγαρου συνθέτη Mihail Pekov). Διδάκτωρ στην κατεύθυνση Σύνθεσης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου (καθ. Δημήτρης Μαραγκόπουλος) με θέμα «ΑΪΣΕ: δημιουργία ενός μουσικού θεάτρου – μιούζικαλ με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών σύνθεσης και εργαλείων των πολύτεχνων θεαμάτων». Παρακολούθησε επίσης σεμινάρια Διεύθυνσης με τους Άλκη Μπαλτά & Κάρολο Τρικολίδη.
Ως συνθέτης έχει συνθέσει περισσότερα από 70 συμφωνικά και μουσικής δωματίου έργα εκ των οποίων πολλά παρουσιάστηκαν από μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες και σχήματα της Ελλάδος και του εξωτερικού. Όπως και σε μεγάλα φεστιβάλ και διοργανώσεις (Δημήτρια, Παις Όπερα, Λατρευτική Εβδομάδα, Δημήτρια στα Σχολεία….). Επίσης έχει γράψει περισσότερα από 100 ανέκδοτα τραγούδια (Lied) για φωνή και όργανο συνοδείας (πιάνο, κιθάρα…).
Δημιούργησε έργο που έγινε αντικείμενο εργασίας πολλές φορές στα πλαίσια μαθημάτων του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.
Με την συμφωνική σουίτα «Η Ρωμανία κι αν πέρασε, ανθεί και φέρει κι άλλο » μετείχε στην ημέρα μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας στην Αθήνα (19-05-1999). Το ίδιο έργο ηχογραφήθηκε σε ζωντανή συναυλία με τη συμφωνική ορχήστρα του Βίντιν της Βουλγαρίας στις 3 Ιουλίου 2005 υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.
Άλλα έργα του που παρουσιάστηκαν σε μεγάλα φεστιβάλ & συναυλίες: Το Δωδεκάθεο ( Θες/νίκη 2002) , Συμφωνία αρ. 1 «Μόντεστ – Στις επάλξεις του φωτός» σε διεύθυνση του συνθέτη η πρώτη εκτέλεση έγινε στις 11 Ιουνίου 2004 στη Σόφια (Βουλγαρία), όπως επίσης και την καντάτα για 4 σολίστες, χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων «Το ξύπνημα» που ηχογραφήθηκε υπό τη διεύθυνσή του. Σε Α’ εκτέλεση παρουσίασε στα λθ’ Δημήτρια (31-10-2004 (Κ.Θ.Β.Ε.) το συμφωνικό του έργο «Επινίκιος Ύμνος» για μεγάλη ορχήστρα, χορωδία και αφηγητή αφιερωμένο στην ολυμπιάδα της Αθήνας του 2004 (απ’ ευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ). «Καταιγίδος Άφιξης Ι» παραγγελία της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, όπως και το μονόδραμα – μουσικό θέατρο δωματίου «Η Όγδοη Στιγμή» παραγγελία της Ε.Ε.Μ. για τις 14-01-2010 στην Αθήνα. «Καταιγίδος Άφιξης ΙΙ», μια τριλογία για φωνή πιάνο στα πλαίσια συνεργασίας με την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος. «Μάρτυρες της Λευτεριάς» καντάτα για οργανικό σύνολο, σολίστ, και χορωδία παραγγελία του Κυπριακού Προξενείου Θεσσαλονίκης και της δημόσιας εκπαίδευσης. «ΑΪΣΕ » σύγχρονο μουσικό θέατρο – μιούζικαλ που γράφτηκε στα πλαίσια της διδακτορικής διατριβής του συνθέτη. «Τα ξόρκια του έρωτα» μια παραγγελία της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος σε ποιήματα που βραβεύτηκαν κατά τον διαγωνισμό ποίησης που διεξήγαγαν το 2013 και ανατέθηκε στον συνθέτη να τα μελοποιήσει με μια σύγχρονη μουσική γλώσσα. Η παρουσίασή τους έγινε στις 5 Ιουνίου το 2016 και διοργανώθηκε από τη Φιλόπτωχο Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης (ΦΑΑΘ). Έχει γράψει μουσική για όλα σχεδόν τα είδη και ιδιώματα (συμφωνικά έργα, μουσική δωματίου, χορωδιακά, μουσική για κινηματογράφο, όπερα όπως και Μιούζικαλ). Το ενδιαφέρον του είναι στη σύγχρονη κλασική μουσική όπου και χαρακτηρίζει το συνθετικό του έργο, ιδιαίτερα στον χώρο του σύγχρονου μουσικού θεάτρου.
Επανειλημμένος έχει διδάξει σαν επιμορφωτής στα Π.Ε.Κ. και σε διάφορα σεμινάρια σε επιμορφωμένους Εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ως μαέστρος ή ως πιανίστας έχει δώσει πάνω από 1000 συναυλίες με συμφωνικές ορχήστρες και διάφορα άλλα μουσικά σχήματα ή ατομικά ρεσιτάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Βουλγαρία, Κύπρο, Ρουμανία, Γερμανία, Σκωτία, Αμερική, Τουρκία, Σερβία, Ισραήλ ….) ηχογραφώντας ζωντανά πολλές συμφωνίες, κονσέρτα, εισαγωγές όπως & πρώτες εκτελέσεις πολλών Ελλήνων Συνθετών.
Έχει διευθύνει έργα σταθμούς μεγάλων Ελλήνων και Ξένων Συνθετών ( τα Ορατόρια Άγιος Δημήτριος και Κύριλλος και Μεθόδιος, Στο Χριστό το Κάστρο, Τα Νεανικά χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κυπριακή Ραψωδία, Συμφωνία 1821… του Ν. Αστρινίδη, την «Αγάπη» του Θ. Αντωνίου, την «Ασκητική» και την «Μεταμόρφωση» του Χρ. Σαμαρά, τον «Ζορμπά» και Το Άξιον Εστί του Μ. Θεωδοράκη έργα των Μπαλτά (Απουσία, ..), Σκαλκώτα, Κωνσταντινίδη, Λαπιδάκη (Να συνθέσω την γαλήνη..), του διάσημου Τούρκου συνθέτη O. F. Tekbilek, του διάσημου Πολωνού Ζ. Preisner, κλπ.
Επίσης συνεργάστηκε με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως: M. Hatzidakis, M. Theodorakis, Ζ. Preisner, L. Gerrard, M. Farandouri, Ν. Astrinidi, M. Molova, Bor. Taneva, Ο.F. Tekbilek, K. Kotsioli, Th. Antoniou, Chr. Samara, Christ. Stabogli, Kat. Karadza, D. Sirigella, D. Chadraki, D. Patra, G. Christopoulo, G. Syleou, K. Makedona … αλλά και με τις συμφωνικές ορχήστρες Εθνικής Ραδιοφωνίας της Σόφιας, Schloss Schoenbrunn Orchester Vienna (Ορχήστρα των Ανακτόρων Σένμπρουν της Βιέννης), Δημοτικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Σόφιας, Συμφωνική Ορχήστρα “Amadeus”, Συμφωνική Ορχήστρα Vraca, Συμφωνική Ορχήστρα Vidin, Ν.Σ.Ο. Θεσσαλονίκης, Δ.Ο. Θεσσαλονίκης, οργανικό σύνολο Imperfectio κ.λ.π. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής σε μεγάλα ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού.
Από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2011 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείο Κουφαλίων.
Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής από το 2005 στο «Αστρινίδειο» Ωδείο Κύπρου στην Λευκωσία, του Ωδείου «Ε. Σαμαρά» Θες/νίκης, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2014 έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημοτικού Ωδείου Δράμας όπου έχει δημιουργήσει και τη συμφωνική ορχήστρα του ΔΩΔ με εξαιρετικές προοπτικές από το πρώτο ήδη χρονικό διάστημα.
Αρχιμουσικός της συμφωνικής ορχήστρας νέων «Σπύρος Σαμάρας» Θες/νίκης και της «Παναρμόνιας Ορχήστρας» Θες/νίκης με σταθερές και πολύ ποιοτικές εμφανίσεις στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας και γενικότερα στην Βόρεια Ελλάδα.
Μαέστρος της Μαντολινάτας Θες/νίκης από το Δεκέμβριο του 2004 έως και τον Δεκέμβριο του 2015 στην οποία διατελούσε τη θέση του βοηθού από το 1999, παρουσίασε ένα πολύ μεγάλο και πλούσιο ρεπερτόριο από ελληνικές και ξένες οπερέτες και έργα μεγάλων κλασικών συνθετών. Από την ίδρυσή της έως και το 2004 είχε αρχιμουσικό τον Μαέστρο Ν. Αστρινίδη (έχοντας πλέον τη Θέση του επίτιμου καλλιτεχνικού διευθυντή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010).
Ιδρυτής και αρχιμουσικός της Νέας Συμφωνικής Ορχήστρας Θες/νίκης η οποία διατελεί μια σπουδαία θέση μέσα στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας μας με εμφανίσεις στους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους της (Μ.Μ.Α., Μ.Μ.Θ., Α.Π.Θ., Ηρώδειο, Μονή Λαζαριστών …), δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς νέους και σπουδαίους μουσικούς να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους και
τη δίψα τους για δημιουργία, αναδεικνύοντας πρωτίστως το έργο των Ελλήνων Μουσουργών. Με την ορχήστρα αυτή έχει ανεβάσει παραστάσεις σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση όπως τις «Καμπάνες» του S. Rachmaninov, Μουσική των Σούφι O. F. Tekbilek, μουσικές από τις ταινίες του Kislovsky του Z. Preisner, «Αγάπη» του Θ. Αντωνίου, «Ανατάσιμον» του Λ. Κανάρη κοκ….
Ιδρυτής και αρχιμουσικός της ορχήστρας δωματίου σύγχρονης μουσικής «Imperfectio» από Απρίλιο του 2012 με πολύ αξιόλογες εμφανίσεις στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης Βόρειας Ελλάδας.
Συγγραφέας βιβλίων Θεωρητικών και Αν. Θεωρητικών της μουσικής σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο ΝΤΟ – ΡΕ – ΜΙ τα οποία κυκλοφορούν Ελλάδα και Κύπρο.
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. ειδικευμένος σε θέματα Φυσική της Μουσικής. Μιλάει άνετα 5 ξένες γλώσσες. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και της Ένωσης Βούλγαρων Συνθετών. Είναι παντρεμένος με την Μαέστρο, Καθηγήτρια Μουσικής και Πιανίστα Βασιλική Κατσούκα και έχει 4 παιδιά.