Πρόγραμμα Master Class 2023

5 Μάι, 2023

Jul 2-7, 2024 | Drama

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Συνάντηση διδασκόντων με τους σπουδαστές τους στις 10:00 π.μ. στο ΔΩΔ. Καθορισμός μαθημάτων για την εβδομάδα της 2ης Μουσικής Θερινής Ακαδημίας στη Δράμα. Όλες οι ειδικότητες που παίρνουν μέρος στην Ακαδημία θα έχουν συνάντηση σε συγκεκριμένες αίθουσες του ΔΩΔ για τον καθορισμό των μαθημάτων τους. Οι σπουδαστές να έχουν και τα προσωπικά τους αντικείμενα (όργανα, παρτιτούρες κλπ.) διότι θα αρχίσουν τα μαθήματα του masterclass με τους διδάσκοντες ΑΜΕΣΩΣ!!!

Εργαστήρια / Workshop
(Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί από τον κάθε διδάσκοντα σε συνεργασία με τους σπουδαστές)

Θεωρητικά Σύνθεση – Καμπάνης Σαμαράς
• «”Μουσική Αντίληψη και Ερμηνεία – Η παρτιτούρα ως πηγή
πληροφοριών στην αντίληψη και ερμηνεία”

• Τεχνικές ενορχήστρωσης. Μεθοδολογία ανάλυσης ενορχήστρωσης ή ενορχηστρωτικής γραφής

• «Τεχνικές μεταγραφής πιανιστικών έργων για ορχήστρα/σύνολο και το αντίστροφο»

Περιγραφή: Στο συγκεκριμένο εργαστήριο θα επιχειρηθεί μια προσέγγιση στις τεχνικές της ενορχήστρωσης και της μεταγραφής πιανιστικών έργων του κλασικού ρεπερτορίου για μικρό σύνολο αλλά και για την κλασική ορχήστρα κυριώς του Haydn, Mozart και του Beethoven.
Θα γίνει ανάλυση του τρόπου λειτουργίας των οργάνων στην κλασική ορχήστρα και θα αναζητηθούν τρόποι μεταγραφής των τεχνικών του πιάνου σε μικρό σύνολο (κυρίως εγχόρδων) αλλά και σε ορχήστρα.

Προϋποθέσεις παρακολούθησης: Απευθύνεται σε σπουδαστές φούγκας (αποτελεί υποχρ. μάθημα). Μπορούν να το παρακολουθήσουν όσοι έχουν γνώση τουλάχιστον επιπέδου ειδικού αρμονίας και σχετική επάρκεια στο πιάνο.

 

«Μουσική και Παραστατικές Τέχνες»

Εργαστηριακή διερεύνηση σε θεωρητική και πρακτική βάση, μέσα από οπτικό υλικό των σχέσεων της μουσικής με τις άλλες τέχνες  (σύγχρονο χορό, την εικόνα, το θέατρο, τα διάφορα είδη καλλιτεχνικών τσίρκων (circus arts), τις οπτικές τέχνες (visual arts) και τις διάφορες μορφές της σύγχρονης Παράστασης (Performances) κλπ.

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ – ΧΩΡΟΔΙΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

υπό την καθοδήγηση της Μαέστρου Βασιλικής Κατσούκα

«Διδασκαλία και Διεύθυνση Παιδικών & Νεανικών φωνητικών συνόλων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και στην κοινωνία », διάρκειας 6 ημερών, του οποίου η επιτυχής παρακολούθηση και ολοκλήρωση, οδηγεί στην απόκτηση Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης εγκεκριμένου και υπογεγραμμένου από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Δράμας κ. Καμπάνη Σαμαρά. Τα μαθήματα είναι ανοιχτά στο κοινό και την έκτη μέρα οι εκπαιδευόμενοι θα διευθύνουν τη χορωδία του ωδείου σε συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.

ΣΤΟΧΟΙ
Έχει σχεδιασθεί ώστε οι συμμετέχοντες/ουσες να κατανοήσουν τις βασικές αρχές της διδακτικής της φωνητικής αγωγής σε χορωδιακά σχήματα παιδιών – νέων στο σχολικό περιβάλλον ή την κοινότητα, εστιάζοντας στις ιδιαιτερότητες της παιδικής και της εφηβικής φωνής και παρουσιάζοντας στρατηγικές διδασκαλίας που μπορούν να βρουν αποτελεσματική εφαρμογή σε παιδιά και νέους χωρίς ειδικές φωνητικές γνώσεις. Επιπλέον, διδάσκει τις θεμελιώδεις αρχές της κινησιολογίας του μαέστρου καθώς και τις βασικές αρχές της στυλιστικής ερμηνείας της χορωδιακής μουσικής ανάλογα με την εποχή, το ύφος και την υφή του έργου. Απευθύνεται σε διευθυντές σχολικών και εξωσχολικών παιδικών και νεανικών χορωδιών ώστε να οργανώσουν αποτελεσματικά την καλλιτεχνική τους δράση μέσα από την επιλογή κατάλληλου χορωδιακού ρεπερτορίου και την εφαρμογή φωνητικών ασκήσεων που καλλιεργούν τις παιδικές και εφηβικές φωνές.

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι επιμορφούμενοι/ες θα είναι σε θέση να αποκτήσουν:
• ικανότητα οργάνωσης, διδασκαλίας και παιδαγωγικής της χορωδίας με παιδιά και νέους.
• ικανότητα μουσικής διεύθυνσης (κινησιολογίας) φωνητικών συνόλων.
• εξοικείωση με μια ευρεία γκάμα χορωδιακού ρεπερτορίου για όμοιες και μικτές φωνές.
• ικανότητα μουσικής προετοιμασίας ενός φωνητικού συνόλου και η πραγματοποίηση μιας συναυλίας χορωδιακής μουσικής.
• διευθύνουν όλους τους ρυθμούς, να δείχνουν την άρθρωση και τις δυναμικές και να έχουν ανεξαρτησία χεριών,
• καταρτίζουν, να προετοιμάζουν και να διδάσκουν ένα κατάλληλο για τη δική τους ορχήστρα ρεπερτόριο,
• επιλέγουν και να οργανώνουν το υλικό της ορχήστρας,
• πραγματοποιούν μια αποτελεσματική πρόβα,
• διαχειρίζονται τις ανθρώπινες επαφές με τους μουσικούς και όλους τους ανθρώπους της παραγωγής.
• υλικό ενορχηστρωμένο για συγκεκριμένο ηλικιακό επίπεδο.

 

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ – ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

• Σύνολο Κιθαριστών – Susana Prieto & Αλέξης Μουζουράκης
Δημιουργία ορχήστρας ΚΙΘΑΡΙΣΤΩΝ με την σύμπραξη και άλλων οργάνων. Διδασκαλία των έργων καθημερινά και παρουσίαση – συναυλία.
Στην ΟΡΧΗΣΤΡΑ μπορούν να λάβουν μέρος ενεργοί μαθητές αλλά και ακροατές. Τα έργα που θα παρουσιαστούν θα ανακοινωθούν στο εργαστήρι.

• Σύνολο οργάνων κλασσικής Ορχήστρας – Καμπάνης ΣΑΜΑΡΑΣ
«Ορχηστρικό σύνολο με την σύμπραξη οργάνων κλασσικής Ορχήστρας από την 2η Μουσική Θερινή Ακαδημία στη Δράμα».

• «Εργαστήριο Εγχόρδων» – Γιώργος Δεμερτζής, Άγγελος Λιακάκης & Τίτος Γουβέλης

Το μάθημα προτείνει σύμπραξη μικρών συνόλων (trio, quartet κλπ.) σε συγκεκριμένη θεματολογία παρτιτούρας.
Στο τέλος του εργαστηρίου θα μπορούν να παρουσιαστούν και ερμηνευτούν από τους σπουδαστές που θα συμμετέχουν έργα διαφόρων εποχών.

• «Εργαστήριο Χάλκινων Πνευστών» – Γεράσιμος Ιωαννίδης

• «Εργαστήριο Ξύλινων Πνευστών» – Νικολός Δημόπουλος & Δημήτρης Κίτσος Σύνολα μουσικής δωματίου και μπάντες ξύλινων & χάλκινων πνευστών αλλά και η δουλειά του μαέστρου:

• Το κούρδισμα στα πνευστά και η μελέτη του
• Οργάνωση της πρόβας
• Η προσαρμοστικότητα στο σύνολο
• Η εκπόνηση ενός προγράμματος
• Ο κοινωνικός ρόλος της μπάντας πνευστών παλιότερα αλλά και σήμερα

 

• ΜΟΥΣΙΚΗ ENSEMBLE – Τίτος Γουβέλης & Άγγελος Λιακάκης

Πλαίσιο συνεργασίας σπουδαστή – καθηγητή – ακροατών, προετοιμασία, ερμηνευτική οπτική, οι δυσκολίες της μουσικής ensemble, λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα (άγχος, η γνώση του μουσικού κειμένου, στον τρόπο προσέγγισης, τελική μορφή παρουσίασης κλπ.)

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ 17:30’ – 20:30’ ΑΜΘ ΔΩΔ

• Πέννυ Σωφρονιάδου
“Φωνητικό εργαστήρι: Οδηγός επιβίωσης για νέους λυρικούς τραγουδιστές”

“Η σοπράνο Πέννυ Σοφρωνιάδου θα μιλήσει για το σύστημα σπουδών, τις ακροάσεις και τους διαγωνισμούς στο εξωτερικό. Θα συζητήσει θέματα που αφορούν τη σύνταξη βιογραφικού, την επιλογή ρεπερτορίου και την παρουσίαση του υποψήφιου και θα δώσει πρακτικές συμβουλές σε προσομοιώσεις ακροάσεων με τη συμμετοχή οποίου σπουδαστή το επιθυμεί.”

21:00 ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ 2ης ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΡΙΝΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ από σπουδαστές & καθηγητές του ΔΩΔ με την συμμετοχή της λυρικής τραγουδίστριας Φιόρης – Αναστασίας Μεταλληνού.  

 

Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Από τις 9:00 π.μ. ξεκινάνε τα μαθήματα του Masterclass των διδασκόντων.

Παράλληλη Δράση 16:00 – 19:00 ΑΜΘ ΔΩΔ

Πέννυ Σωφρονιάδου: “Φωνητικό εργαστήρι: Οδηγός επιβίωσης για νέους λυρικούς τραγουδιστές” (2η μέρα του εργαστηρίου)

Διάλεξη – 19:30

Γιώργος ΔεμερτζήςJ. S. Bach  «….. sei solo»

 

21:00 – Συναυλία

“Σονάτες και Παρτίτα για σόλο βιολί”
Γιώργος Δεμερτζής – Βιολί

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Από τις 9:00 π.μ. συνεχίζονται τα μαθήματα του Masterclass των διδασκόντων.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 

21:00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ – ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΔΩΔ
“Do you like ….Duo Mellis?”
με την Ισπανικής καταγωγής κιθαρίστρια Susana Prieto και τον Έλληνα κιθαρίστα
Αλέξη Μουζουράκη


ΔΙΑΛΕΞΗ – 19:00

Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού

Μουσική – Λογοτεχνική Βραδιά

«ΗΧΟΙ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ»

«Ήχοι» τους διαστήματος φθάνουν συνεχώς στον πλανήτη μας, όμως δεν καταφέρνουμε να τους ανιχνεύσουμε με τα αυτιά μας. Θα μπορούσαμε να τους ακούσουμε αν αντί για αυτιά διαθέταμε κεραίες ραδιοφώνου… Αστρονόμοι και τεχνικοί του ήχου «ηχοποιούν» σήμερα επιστημονικά δεδομένα, προσφέροντάς μας τελικά τον «ήχο» του διαστήματος. Ένα θέμα που συνδυάζοντας την Αστρονομία με την Μουσική, στεγάζεται από την Φιλοσοφία, ανατρέχοντας στην πυθαγόρεια σκέψη (6ος αι. π.Χ) μέσω της μουσικής των σφαιρών και της αρμονίας του σύμπαντος. Η αστροφυσικός δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού μας μιλά για τη μουσική του σύμπαντος στον υπέροχο κήπο της ………, κάτω από τα αστέρια (για να είμαστε ασφαλείς).

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Από τις 9:00 π.μ. συνεχίζονται τα μαθήματα του Masterclass των διδασκόντων.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ


18:30 – Γεώργιος – Ιούλιος Παπαδόπουλος (ΔΙΑΛΕΞΗ)
«ΤΟ ΚΩΜΙΚΟ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ» Χιούμορ, Πνεύμα, Παρωδία, Ειρωνεία, Σάτιρα

Υπάρχει χιούμορ στη μουσική; Αυτό το ερώτημα που έχει προβληματίσει γενιές μουσικών, φιλοσόφων και κριτικών θέτει εκ νέου ο Γιούλης Παπαδόπουλος, διδάκτωρ μουσικολογίας, πιανίστας και διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, στις 6 Ιουλίου του 2023 στις 19:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Δράμας. Σε μια δίωρη πολυμεσική παρουσίαση με πολλά οπτικοακουστικά παραδείγματα, θα ταξιδέψουμε στις θεωρίες και τις κατηγορίες του κωμικού και στους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνονται στη μουσική, από την Αναγέννηση ως τον 20ο αιώνα. Μελετώντας τις απόψεις φιλοσόφων, κριτικών και μουσικών, θα περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη αναλύοντας κωμικά μουσικά στιγμιότυπα. Στόχος είναι να συνειδητοποιήσουμε τις προθέσεις των συνθετών και να μεγεθύνουμε την απόλαυση του μουσικού αποτελέσματος. Ανοίγοντας σταδιακά νέα ερμηνευτικά μονοπάτια, εμείς – ως ενημερωμένοι ακροατές κι εκτελεστές – θα προσθέσουμε νέα στρώματα ερμηνείας σε γνωστά και λιγότερο οικεία έργα της κλασικής μουσικής.


21:00 – ΣΥΝΑΥΛΙΑ
“…με κοινό παρονομαστή την αυθεντικότητα μίας σαρωτικήςέμπνευσης.”
THE 3 CELLOSONATAS
Άγγελος Λιακάκης – Βιολοντσέλο & Τίτος Γουβέλης – Πιάνο
Ο τσελίστας Άγγελος Λιακάκης και ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης, δύο εξαιρετικοί μουσικοί με μακροχρόνια συνεργασία και με ιδιαίτερο στίγμα στη μουσική δωματίου, συμπράττουν για μία ακόμη φορά στη 2η Δ.Θ.Μ.Α. στην Δράμα ερμηνεύοντας τρία εμβληματικά έργα του ρεπερτορίου για τσέλο και πιάνο: τη Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο του Κλοντ Ντεμπισί, τη Σονάτα αρ. 2 για βιολοντσέλο και πιάνο του B. Martinu και τη Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο, έργο 19 του Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Οι τρεις σονάτες που θα παίξουν στο πρόγραμμά τους αντιμετωπίζουν τον συνδυασμό τσέλου και πιάνου με διαφορετικούς τρόπους και με διαφορετικές αισθητικές στοχεύσεις, με κοινό παρονομαστή την αυθεντικότητα μίας σαρωτικής έμπνευσης.

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Από τις 9:00 π.μ. συνεχίζονται τα μαθήματα του Masterclass των διδασκόντων.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
19:30 – Αγγελική Καθαρίου (ΔΙΑΛΕΞΗ)
«Ερμηνεύοντας σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση φωνητικά έργα της Ελληνικής λόγιας μουσικής δημιουργίας του 20ου αι. Σκαλκώτας – Μητρόπουλος – Ξενάκης»


21:00’ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Μουσική Βραδιά «Νύχτες καλοκαιριού στην Δράμα»
Ο καταξιωμένος πιανίστας Δημήτρης Δημόπουλος θα συνοδεύσει τους κορυφαίους σολίστες  Νικολό Δημόπουλο στο Φλάουτο, Δημήτρη Κίτσο στο Όμποε και Γεράσιμο Ιωαννίδη στη Τρομπέτα σε μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά.

Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Από τις 9:00 π.μ. συνεχίζονται τα μαθήματα του Masterclass των διδασκόντων.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ από τους σπουδαστές της 2ης Μουσικής Θερινής Ακαδημίας στη Δράμα στην σκιά του τέλους της.

Οι ώρες των συναυλιών και ο αριθμός τους θα ανακοινωθούνε κατά την διάρκεια μιας
και ο αριθμός τους εξαρτάται από τους σπουδαστές που θα συμμετέχουν.

Απονομή διπλωμάτων συμμετοχής και αναμνηστικές φωτογραφίες.

Farewell music evening – Serata musicale d’addio

Μουσική Βραδιά

«E Lucevan le Stelle»

Γαλλικές Μελωδίες – Ισπανικά & Ελληνικά τραγούδια σε μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά με τη μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου λυρική τραγουδίστρια και Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

«Υπό το φως των αστεριών»

Υπό την συνοδεία των κορυφαίων μουσικών της   2ης   Δ. Θ. Μ. Α.   Δράμας 

  • Όλες οι παράλληλες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα συναυλιών του Δ.Ω.Δ.
  • Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.