Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Μαλλούχος Διονύσης

Καθηγητής Πιάνου

Χώρα: Ελλάδα


“Κείμενο Περιγραφής”

Σαμαράς Καμπάνης

Βιογραφικό

Μαλλούχος Διονύσης

Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στο Εθνικό Ωδείο με τη Θάλεια Μπαχά. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, απ΄ όπου και πήρε Δίπλωμα το 1987, στην τάξη του Γιώργου Αρβανιτάκη.  Με την υποστήριξη των ιδρυμάτων «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης»  και «Αδελφών Π. Μπάκαλα» μελετά κοντά στους Μarta Gulyas και Istvan Gulyas,  στην Ακαδημία Μουσικής «Ferenc Liszt» της Βουδαπέστης (1988-1991).
Έχει εμφανισθεί στις σημαντικότερες αθηναϊκές αίθουσες, σε πολυάριθμα Φεστιβάλ (Πεντέλης, Κερκύρας, Ηρακλείου Κρήτης, Σάμου, Σύρου, Τήνου, Νάξου, Αίγινας, Πάτμου, Kορώνης, Μάνης, Κυπαρισσίας, MuSifanto Σίφνου, κ.α.), στη  Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και πολλές  άλλες πόλεις της  Ελλάδας, καθώς και στο Μόντε Κάρλο, τη Γερμανία (Βερολίνο), τις Η.Π.Α. (Νέα Υόρκη,  Ατλάντα, Nashville, πανεπιστήμια Princeton, Rutgers, Indianapolis), την Abuja της Νιγηρίας, στο Φεστιβάλ τηςBevagna και τη “Villa Reale” τηςMonza στην Ιταλία, τη Γαλλία (Théâtre Côté Cour και Εκκλησία του Saint-Jean-Baptiste στο Mézin), στη Βουδαπέστη, το Εstergom και άλλες πόλεις της Ουγγαρίας, κ.α., σε ρεσιτάλ ή συναυλίες μουσικής δωματίου.
Ιδρυτικό μέλος του οργανικού συνόλου Επτάηχον (2013).
Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Καμεράτα -Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την ορχήστρα Sinfonietta Αθηνών, την Ορχήστρα Δωματίου του Δήμου Αθηναίων, την Ορχήστρα Εγχόρδων της Académie de Jeunes Solistes του Mézin (Γαλλία) και την Ορχήστρα Εγχόρδων “Franz Liszt”  της Ουγγαρίας (Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Φεστιβάλ Αθηνών ΄93).
Η δισκογραφική του παραγωγή περιλαμβάνει ποικιλία έργων για σόλο πιάνο και μουσικής δωματίου, Ελλήνων και ξένων συνθετών, στις εταιρείες ΕΜΙ, SONY, Subways Music, IRIDA Classical και UTOPIA-Mικρή Άρκτος.
Υπήρξε επί πολλά χρόνια συνεργάτης της Φραγκίσκης Καρόρη – Ψαχαροπούλου στην Τηλεόραση της ΕΡΤ, ως  σεναριογράφος, παραγωγός και παρουσιαστής  τηλεοπτικών μουσικών εκπομπών με έμφαση στον εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα, σε σχέση με τα παιδιά και τους νέους [«Ο Κόσμος της Μουσικής»,  Διεθνείς Μουσικοί Διαγωνισμοί, το «Παιχνίδι του μαύρου και του άσπρου» (1984-92), «Νέα και Νότες» (1994-95)].
Από τον Απρίλιο του 2003 ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2021 παρουσίαζε τη ραδιοφωνική εκπομπή «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου», στην πρωινή ζωντανή ζώνη του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ και από το τέλος του 2020 ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2021 την εκπομπή «Πρώτος Όροφος» με ηχογραφήσεις των Μουσικών Συνόλων της Ραδιοφωνίας.    
Με τριακονταπενταετή πείρα στη διδασκαλία του πιάνου, είναι σήμερα καθηγητής στο Αττικό Ωδείο και συντονιστής του μετεκπαιδευτικού σεμιναριακού κύκλου «Πιάνο Χωρίς Σύνορα». Παράλληλα, δίνει masterclasses στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, τη Σίφνο, τη Νάουσα, το Ηράκλειο Κρήτης και πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και Ωδεία.
Συμμετέχει τακτικά ως προσκεκλημένος σολίστ-καθηγητής πιάνου στην Académie de Jeunes Solistes που διευθύνει ο σπουδαίος Γάλλος βιολονίστας Christophe Boulier στο Mézin (Aquitaine, Γαλλία).
Μέλος της διεθνούς προτείνουσας/κρίνουσας επιτροπής (nominating committee, με 26 κριτές από 25 διαφορετικές χώρες) του Classical:NEXT Innovation Award (ετήσιο βραβείο για νεωτεριστικά projects από όλον τον κόσμο στον χώρο της μουσικής) από το 2018 ως το 2021.
Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο Διεθνές Σεμινάριο Μουσικής Κοζάνης και στοMuSifanto, το Φεστιβάλ Μουσικής της Σίφνου.
Είναι Εταίρος της αστικής μη κερδοσκοπικής Ε.Π.Ε. «Ελληνική Εταιρία Θεάτρου Α.Ε.Π.Ε.» δ.τ. Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από το 2020.
Από το 2007 ως το 2015 δίδαξε “Αγωγή της Μουσικής” στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και από το 2009 ως το 2015 ήταν διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.   
Είναι πτυχιούχος Χημικός Μηχανικός του Ε.Μ.Πολυτεχνείου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Ε.Κ.Πανεπιστημίου Αθηνών (διετές διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα Τμήματος Μουσικών Σπουδών και Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ «Μουσική Κουλτούρα και Επικοινωνία»).
Από τον Φεβρουάριο του 2016 μέχρι τον Απρίλιο του 2018 ήταν, μετά από προκήρυξη, Προϊστάμενος/Συντονιστής του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.